Na kongresu ASCO 2020 představila EORTC dlouhodobá data z průlomové studie MINDACT

19 Čvn 2020 | Články pro odborníky, MammaPrint, Novinky z klinických studií

19. června 2020 – na virtuálním kongresu ASCO 2020 představila organizace EORTC dlouhodobá data z průlomové studie MINDACT. S radostí vás můžeme informovat, že data z téměř devítiletého sledování potvrdila, že ženy, které mají nízké riziko podle testu MammaPrint, mohou bezpečně deeskalovat chemoterapii.

Hlavní výsledky:

  • 5leté DMFS bylo u pacientek s vysokým klinickým/nízkým MP rizikem neléčených adjuvantní chemoterapií 95,1 %.
  • Rozdíl v 5letém DMFS u pacientek léčených a neléčených chemoterapií se snížil z 1,5 % na 0,9 %. Použití chemoterapie bylo sníženo u 46 % pacientek, a ušetřilo je tak dobře známých vedlejších účinků.Dlouhodobá data ze studie MINDACT přináší jistotu v používání testu MammaPrint při rozhodování o plánu léčby pacientek s časným karcinomem prsu.
  •  Ženy s vysokým klinickým rizikem a nízkým rizikem podle testu MammaPrint starší 50 let měly po 8 letech přibližně 90% DMFS s chemoterapií i bez ní (HR+/HER2- pacientky).U žen mladších 50 let poskytla studie MINDACT nová důležitá data napomáhající v rozhodování o použití chemoterapie.
  • 5% benefit chemoterapie byl pozorován po 8 letech pouze u mladších žen, což poukazuje na to, že příčinou může být suprese funkce vaječníků.
  • Mladé ženy s vysokým klinickým rizikem a nízkým rizikem podle testu MamamPrint mohou tuto informaci nyní používat v rozhodování o použití suprese funkce vaječníků vs. chemoterapie.

Dlouhodobé sledování ze studie MINDACT ukazuje, že MammaPrint je možné použít k určení pacientek s časným karcinomem prsu, které mohou bezpečně deeskalovat chemoterapii.

Další nové články